Detta händer i vår monter B04:32 på Trä & Teknik 2018

Nu är det snart dags för Trä & Teknik i Göteborg och vi ser fram emot att få träffa gamla som nya kunder och kollegor i branschen.

Under mässdagarna har du möjlighet att i vår monter delta i miniseminarier och lära dig mer om;

Pumptorkningens möjligheter för ditt sågverk. Vad innebär pumptorkningen, hur fungerar det, vilka är fördelarna och vad kan ni göra för vinster? Här finns möjlighet att få svar på alla dina frågor kring pumptorkning. Tid 20 minuter.

Nyheter i Dynamic®. Passa på att lära dig mer om Alent Dynamic® torkprocess och dess finesser. Vi presenterar nya funktioner och tips och trix. Tid 20 minuter.

Alent Q-rapport. Lär dig mer om Q-rapporten och vilken information man kan få ut. Det är ett otroligt bra verktyg som ger dig värdefull information för ständiga förbättringar av torkningen. Kan man hitta brister i torkarna? Hur nyttjar vi torkarna? Hur effektivt torkar vi våra produkter? Var finns möjlighet till kvalitetshöjning på det torkade virket? Godhetstal? Förågeställningen kan vara oändlig. Tillsammans med er utformar vi Alent Q-rapport enligt era behov. Tid 20 minuter.

Anmäl dig gärna i förväg via vår webb till seminarierna.

Naturligtvis är du välkommen via vår monter med alla slags frågor och funderingar. Och har du inga frågor - kom via oss ändå och säg hej.

Luca Cadamuro från den italienska torktillverkaren OS Panto finns på plats i vår monter från kl.13 på onsdagen och hela torsdagen (29-30/8). Fråga honom om virkestorkar, deras Super TC Tunnel och ombyggnationer av torkar till högre kapacitet via kondensatorer.

Jonas Hellström från Omron kommer också att finna i vår monter under mässdagarna. Ni hittar även en mobil Omron robot i vår monter. Kom förbi och titta på vår flitiga medhjälpare.

På tisdag kl.14.00 håller Martin Haller från Alent och Thomas Karlsson från AB Karl Hedin, Karbenning ett föredrag på teknikscenen i B-hallen om "Automatisk virkestorkning med fokus på leveranskvalitet".

Här på vår hemsida kan du hämta en kostnadsfri entrébiljett till mässan.

Välkommen!

 

Alent är en av finalisterna i årets E-Prize!

Vi är mycket stolta över att vara en av tre finalister i årets E-Prize i kategorin Energieffektivisering säger Alents vd Peder Björkman.

E-Prize är Sveriges största energipris för näringslivet och som i år firar 10 år. Priset är instiftat av Veckans Affärer och E.on. Vinnarna meddelas på konferensen Go Greentech i Stockholm den 11 oktober och då får konferens-deltagarna även rösta fram vilken av finalisterna som får Folkets pris.

E-Prize finalistfrukost

E-Prize 2018 logga.jpg

Semestertider

Nu är det semestertider och så även för oss. Vi finns här under hela sommaren men med en reducerad personalstyrka under vecka 29-32. 

Under kontorstid når ni;

Peder Björkman på 0920-43 01 00 eller peder.bjorkman@alentdynamic.se.
Till honom vänder ni er med tekniska frågor.

Eric Björkman på 0920-43 01 01 eller eric.bjorkman@alentdynamic.se.
Till honom vänder ni er med torktekniska frågor.

Vid akuta ärenden kvällar och helger kan ni mejla support@alentdynamic.se eller skicka ett sms på 070-544 12 48.

 Det går även bra att använda ovanstående e-postadress vid beställning av reservdelar.

Trevlig sommar!
 

sommarang.jpg

Alent kanalstyrning för supereffektiv TC tork

Efter 40 års slingrig färd står Eric Björkmans vision inför ett internationellt genombrott, när tidsandan stärker hans idé: att torka virke med halverad energiåtgång och till bättre kvalitet.

Historien börjar i en annan tidsanda.

När planerna på Stålverk 80 kraschade i mitten på 70-talet var Eric Björkman avdelningschef på järnverket i Luleå, ansvarig för processtyrning och mätteknik. Han tog tjänstledigt och startade ett eget företag som arbetade med styrning av industriprocesser.

När han fick förfrågningar från företag som tillverkade virkestorkar om han kunde hjälpa till att utveckla styrsystem även för trä, blev han fascinerad av skillnaden mellan stålindustrin och träindustrin.

- I stålindustrin där visste vi exakt vad som hände i materialet under processerna, men i träindustrin visste man inte vad som hände i materialet. Jag var ute efter att hitta Columbi ägg när det gäller virkestorkning, säger Eric Björkman.

Då började han en 40-årig jakt på att uppnå visionen. På den tiden var begrepp som klimatsmart och hållbarhet inte uppfunna. Men det fanns en strävan efter att öka effektiviteten och minska kostnaderna. En strävan som  underlättades av datorernas intåg i processtyrningen i industrin. 

Eric Björkman bildade  bolaget Propac, tillsammans med Valutec i Skellefteå (hette då Utec), som tillverkade virkestorkar med styrsystem konstruerade av Eric.

 Samtidigt började han fundera över en idé han burit på en tid: att bygga en tork med nya förutsättningar, där man kunde höja temperaturen och flytta ut torkmotorn från själva torkutrymmet.

Eric Björkman bildade ett eget bolag, Alent Drying och började 1993 samarbeta med Billy Carlsson som drev ett mindre sågverk i Örarna utanför Luleå, där det nykonstruerade, databaserade styrsystemet installerades i virkestorken. Det nya systemet visade sig halvera torktiden, och minska värmeförbrukningen och underhållskostnaderna. 

Det var bra, men utvecklingsarbetet fortsatte.

Tio år senare när man testade att ytterligare förbättra torkningen i sågen i Örarna inträffade en olycka som skulle lägga grunden för den fortsatta utvecklingen. 

- Jag fjärrstyrde programmet hemifrån och upptäckte att torken löpte amok, jag kunde inte kontrollera det, säger Eric Björkman.

Det var helg och på måndagmorgonen begav sig Eric till sågen där han förväntade sig förstört virke och kritik mot det egenkonstruerade systemet.

- Jag trodde att vi hade förstört virket. Men det visade sig att det var vackert, rakt och fint. Det var till och med för torrt. Det hade torkat för bra.
Det visade sig att en vattenbehållare rostat och ramlat ner och programmet fick i intervaller signaler som gjorde att torken slog av och på hela tiden. Att den inte gick hela tiden visade sig vara det Columbi ägg han sökt.

- Nu gällde tystnadsplikt. Jag for hem och skrev en patentansökan, säger Eric Björkman.

Upptäckten ledde till det som nu är Alent Dynamics affärsidé: att förbättra virkestorkning genom att styra torkarna så de slår på och av. Intresset för tekniken bland sågverksägare och företag inom miljöteknik är stor när kraven på hållbarhet och minskad miljöpåverkan ökar.  Virkestorkar är bland de största miljöpåverkarna.

En effektiv torkmetod betyder att elåtgången för torkning kan halveras och att nästan hundra procent av värmeenergin för torkningen kan återanvändas. Eftersom många sågverk producerar sin egen värmeenergi kan även de utsläppen minska. Sedan 2010 har Alent-styrda torkar sparat totalt 200 miljoner kilowattimmar åt företagets kunder.

Kunderna finns idag i Sverige, Finland, Åland, Danmark, Tyskland, Belgien, Italien, Frankrike, Österrike, Polen, Litauen och Chile. Mer än 50 sågverk med totalt 600 torkar använder metoden.

Viktiga kunder är Älvsbyhus i Älvsbyn och Stenvalls Trä med flera sågverk i Piteåområdet, och som har fungerat som partner i utvecklingsarbetet. Stenvalls trä äger numera också sågen i Örarna där tekniken ”upptäcktes”. Nyligen köpte Stenvalls Trä installation av 12 torkkammare.  Även Jutos såg i Pajala kommun är kund.

Utvecklingsarbetet fortsätter. Och visionen flyttar vidare mot horisonten likt regnbågen när man kommer närmare.

- Visionen är att skapa ett system som klarar högre och högre krav från sågverken, som i sin tur måste klara högre och högre krav från sina kunder och samhället. Jag tror mycket på olika tjänster vi kan leverera till sågverken, säger Eric Björkman.

Alent Dynamic står nu inför nästa språng, en vidareutveckling av torkstyrningen. Tillsammans med det italienska företaget OS Panto lanserar man nu ett helt nytt koncept för kanaltorkar. Där går virket genom sex torkkammare, där torkningen blir effektivare och där man kan växla dimension i kanalerna. 

Den nya kanaltorken kallas Super TC Tunnel, där TC står för tvärcirkulation. En finess med tekniken är att sågverket kan ta tillvara på vattenångan från torkningen och kondensera den för att få tillbaka energin som då går att använda på andra håll i anläggningen.
Kommentar från Eric Björkman:

- med vår nya Super TC Tunnel tar vi det slutliga steget till precisionstorkning av virke i en ny energibalans mellan sågverk och samhälle. Energibehovet vid virkestorkning är så stort att även om vi optimerar återanvändningen av energin inom torkkanalen så blir det enorma mängder varmluft och varmvatten över till att använda för lokaler och samhälle. Med Alents Super TC Simulator kan man studera hur sågverkets torkbehov kan klaras och vilka mängder av överskottsenergi som finns tillgängliga för andra behov.

Genom att dela upp kanalen i sex kammare kan vi anpassa maskineriet till den processtyrning som skall ske i varje steg i torkprocessen. Varje kammare har precis den fläkteffekt och övrig utrustning som behövs för att klara sin uppgift. Uppvärmningen i första kammaren sker med varmvatten och varm fuktmättad luft som redan gjort sitt jobb i kammare 2. Torkningen i kammare 2,3 och 4 sker med torr uteluft som värmts upp i kondenseringsaggregat. Kammare 5 nyttjar ett nytt Alentpatent som sparar energi och ger precision i torkning till slutfuktkvot genom att all fuktavgång från virket kan mätas och det finns ingen luftväxling med uteluft.

Ett klassiskt problem med kanaltorkar är att det är svårt att växla dimension. Det har vi löst genom att ha full kontroll på styrningen i var och en av de sex kammrarna. Vi klarar ganska stora dimensions- och kravändringar från sats till sats, där en sats är lika med innehållet i en kammare. Lösningen är att vi har unik fuktkvotsmätning i varje kammare och att vi kan tillämpa vår patenterade intervalltorkning. 

TC Supertork.png

Fakta om Alents styrsystem och simulator för Super TC Tunnel:

En super TC Tunnel har sex kammare med maskinutrustning och styrning som är optimerad för den del av torkförloppet som skall ske i just den kammaren. Varje ny torksats lastas på en plattform utanför intagsändan på kanalen. När torkningen är klar i alla kammare sker en matning som förflyttar plattformarna till nästa kammare. När satsen lämnar sista kammaren är torksatsen klar för avlastning och finns dokumenterad i systemet på samma sätt som alla satser i Alents kammartorkstyrning.
Super TC Tunnel med Alentstyrning kan levereras av den Italienska torktillverkaren OS Panto. Alent dimensionerar och levererar utrustning för ombyggnad av befintliga kanaltorkar till Super TC. 


Alents Super TC Simulator är en kontinuerlig modell som styr torkförlopp och kvalitetsegenskaper online i varje kammare så att målfuktkvot och spridning klaras även vid dimensionsväxlingar. Simulatorn bygger på matematiska modeller för värmebalans, torkförlopp (Pumpsim) och fuktkvotsmätaren WMC som används i Alents torkstyrning. 

Simulatorn beräknar kapacitet, energibesparing och tillgänglig överskottsenergi i form av varmluft och varmvatten vid olika bestyckning av en Super TC Tunnel. Med simulatorn kan vi räkna på sågverkens sågplaner för att dimensionera en Super TC Tunnel som klarar dimensionsväxlingar och energikrav.